Світлина від Журнал Спільне/Commons Journal.

Журнал Спільне/Commons Journal

Вчора помер Іммануїл Валлерстайн — видатний історичний соціолог, засновник школи світ-системного аналізу. Він починав у 1950-х роках як дослідник постколоніальної Африки, а став всесвітньо відомий як теоретик структурної нерівності світової капіталістичної системи.

Нагадуємо про переклади його текстів, опубліковані в нас:
📌 «Світ 2050 року буде таким, яким ми його створимо» — bit.ly/2NIOyt6
Уривок зі збірки «Утопістика: історичні вибори ХХІ ст» про природу та роль націоналізму, расизму й сучасних релігійних фундаменталізмів у світовому розвитку останніх кількох століть та найближчих десятиліть.

📌 Дві статті з оглядом розвитку антисистемних «старих лівих» (соціал-демократичних, комуністичних і національно-визвольних) та «нових лівих» (зелених, правозахисних і антиглобалістських) рухів. У них йдеться про кризу «старих лівих» у 1960-х роках після їхнього приходу до влади в більшості країн світу та підйом і поразку «нових лівих». А також про сучасний перехідний період і можливу стратегію нових антисистемних рухів.

✏️ «Нові бунти проти системи» — bit.ly/32g4PcU
✏️ «Структурні кризи» — bit.ly/2LjodPp

В обох статтях він також наголошує, що «Історія – ні на чиєму боці». «Кожен із нас може впливати на майбутнє, але ми не знаємо і не можемо знати, як діятимуть інші, щоб також на нього вплинути». «Період системної кризи можна розглядати як арену, на якій точиться запекла боротьба за те, якою буде наступна світ-система». «У найкращому випадку наші шанси на створення світ-системи, досконалішої за нині існуючу, – 50 на 50»

📌 Колонка, написана як відповідь на початок фінансової кризи 2008 року: «Депрессия: долгосрочный взгляд» — bit.ly/2MPon4d

«Мы движемся в мир протекционизма – забудьте о так называемой глобализации… Мы идем к правительствам популистского перераспределения, что может принять форму или левоцентристской социал-демократии или крайне правого авторитаризма. И мы идем к острому социальному конфликту внутри стран, где каждый борется за свой кусок пирога. В ближайшей перспективе это, в целом, неприятная картина».

А також кілька критичних публікацій про нього:

📌 Рецензія Сергія Соловйова на російський переклад книжки Валлерстайна «Історичний капіталізм», з оглядом його теорії та критичними зауваженнями до неї: «Мифы исторического капитализма» — bit.ly/2ZvrtkC
«Капиталистическая “миросистема”, подобно любой другой, представляет собой иерархически организованное пространство “центр–периферия”… Капитализм в странах периферии не просто другой — он органически связан со странами центра и именно благодаря неравному обмену консервирует и воспроизводит отсталость».

📌 Стаття Ігоря Усатенка про його теорію історичного розвитку лібералізму та значення глобальної хвилі протестів 1968 року, яку він вважав світовою антиліберальною революцією: bit.ly/34qIWtA

📌 І його ж критичний огляд коментарів Валлерстайна про Майдан, анексію Криму та війну на Донбасі:
«Про Росію як загрозу капіталістичній світосистемі або Чому Путін може повторити долю Хусейна?» — bit.ly/2MOqHsh