Освітньо-професійна програма магістерського рівня “Врегулювання конфліктів та медіація” отримала зразкову акредитацію від Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти і стала першою в Україні магістерською освітньою програмою зі спеціальності 054 Соціологія, що має статус “акредитація з визначенням “зразкова”. Експерти Національного агентства провели фундаментальну роботу з аналізу та оцінювання програми за 9 критеріями і надали необхідні рекомендації для її подальшого вдосконалення.

Як гарант освітньої програми, хочу привітати всіх стейкхолдерів з цією непересічною подією – з 2020 р. зразкові акредитації отримали лише приблизно 2% від усієї кількості акредитованих програм.
Дана програма була започаткована у 2017 р. КПІ ім. Ігоря Сікорського на запит Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих території України за підтримки посольств Великої Британії та Швейцарії. Проектування освітніх компонентів здійснювалось провідними викладачами Факультету соціології і права у співпраці з міжнародними експертами на базі кафедри Kyiv Polytechnic Institute Sociology Department. У фокусі навчання – соціологічний підхід до процесів попередження та врегулювання глобальних і локальних конфліктів, формування у студентів дослідницьких компетентностей з розбудови миру.
Щороку ми випускаємо магістрів соціології, які володіють унікальною експертизою у сфері міжнародної миротворчості та медіації. Наші випускниці та випускники друкуються в The Guardian, працюють в провідних українських та зарубіжних соціологічних компаніях і міжнародних фондах, розвивають академічну кар’єру.
Оновлення та вдосконалення ОП “Врегулювання конфліктів та медіація” здійснюється в межах зразкової системи якості вищої освіти, створеній в КПІ ім. Ігоря Сікорського. За 6 років стейкхолдерами програми, було запропоновано і втілено ряд інноваційних рішень, які позитивно вплинули на якість програми: окремий сертифікатний курс, 100% англомовне викладання для іноземних здобувачів, формулювання тем магістерських дисертацій на запит департаментів профільного Міністерства і багато іншого. Розвинута матеріально-технічна база Факультет соціології і права КПІ ім. Ігоря Сікорського сприяє формуванню результатів навчання за програмою, що стосуються медіації, аналітичних та дослідницьких здатностей соціолог-а/ині, вміння працювати в міжнародному контексті.
Звичайно, будь-яка освітня програма це передусім люди. Даний результат був би неможливим без багаторічної діяльності з удосконалення соціологічної освіти завідувача кафедри соціології КПІ ім. Ігоря Сікорського професора Pavlo Fedorchenko-Kutuev, а також натхненної щоденної праці всіх викладачів, студентів і випускників програми, адміністрації університету та роботодавців. Дякую всім і кожному!

P.S. На фото перший випуск ОП “Врегулювання конфліктів та медіація” разом з викладачами програми. Серед студентів, у мене за спиною в світлому светрі, посміхається Артем Климов – випускник магістратури факультету соціології і права КПІ ім. Ігоря Сікорського та Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, кавалер ордену Богдана Хмельницького III ступеня (2022, посмертно). Артем – наш янгол-охоронець.

Andrey Baginsky